marți, 24 septembrie 2013

Romania, Lotrului Mountains: into the world of Southern Heights


Latitude/Longitude: N 45° 30' 0.00"  E 23° 52' 0.01" (45.50000, 23.86667)
Location: near the cities of Sibiu, Brezoi, Voineasa (Valcea/Sibiu Counties)

Lotrului Mountains are located in The Southern Carpathians, having the highest point in Steflesti Peak (2.242 m). This area is made up by crystalline schists that forms the Getic Web. The glacial relief is less developed, but brings a special note to the whole landscape.

Source: http://www.freeworldmaps.net/europe/romania/

The mountain slopes  are covered with rich forests of spruces, or a mixture of this vegetation with beech. As well as this, the alpine pastures broadening on crests above 1800 meters altitude.

Tourism activities that can be practiced in the Lotrului Mountains are trekking, mountain-biking, off-road, wildlife watching and skiing.

joi, 12 septembrie 2013

Muntii Almajului: deasupra "Tarii Florilor de Mar"

Morile de apa din Eftimie Murgu – Cheile Rudariei – Cantonul Halanga – Valea Rudariei Mari – Culmea Pregheda - Varful Svinecea Mare – Stana Rudarica – Valea Rudariei Mici 


In grupa de munti a Banatului, Almajul ocupa partea de sud-est a acestora supraveghand Defileul Dunarii pe cea mai spectaculoasa portiune a sa, inclusiv pe sectorul Cazanelor dintre Dubova – Mraconia. La nord si nord-vest, tranzitia intre acesti munti si cei ai Semenicului, respectiv ai Aninei, se face prin inlesnirea data de Depresiunea Almajului, drenata in cea mai mare parte a sa de raul Nera. Este locul de trainica intalnire al pitorestilor culmi submontane cu luncile si terasele joase ale „Tarii Florilor de Mar”, cum mai este denumita depresiunea, datorita livezilor de pomi roditori care impodobesc aceste meleaguri. Tot in aceasta subunitate de relief intalnim secularele sate almajene, cu locuitori harnici si primitori, care nu stau prea mult pe ganduri in a omeni si sfatui calatorii ce le calca vatra asezarilor.


Prezenta la est a sectorului dinspre aval al Culoarului Tectonic Timis-Mehadia-Cerna a facut ca Muntii Almajului sa apara distinct in relief, printr-o diferenta mai mult decat clara comparativ cu grupele montane vecine, meridionale, mult mai masive si cu altitudini superioare. Inspre vest, pragul despartitor al acestor munti fata de cei ai Locvei il avem marcat prin Culoarul Liubcova – Sopotu Nou, dincolo de care inaltimile devin si mai modeste, abia trecand pe alocuri de 700 de metri. Fundamentul acestor munti este dat de rocile cristaline, strapunse de granite si grabrouri, acestea din urma ca o dovada a magmatismului ce a cochetat la un moment dat cu zona si care are meritul de a ne fi lasat, peste ere geologice, spectaculosul neck vulcanic Trescovat, din sudul Almajului. Dintre rocile sedimentare depuse peste cristalin, de un pitoresc aparte sunt calcarele jurasice si cretacice din zona Cazanelor Dunarii si arealul Svinita – Svinecea.

miercuri, 11 septembrie 2013

Statiunea Cavnic, un strop de frumusete maramureseana


Cavnicul este o asezare durata in inima Maramuresului, undeva in sud-estul mirificei zone montane a Gutaiului, pe cursul superior al raului care da si denumirea localitatii.
Geografic vorbind, partea interesanta, inedita a Cavnicului reiese si din lunga desfasurare a acestuia pe valea omonima, ecartul liniar dintre punctele extreme ale localitatii fiind de nu mai putin de 9 kilometri. Coraborat cu lungimea, creste si diferenta de nivel de undeva din jurul cotei de 550-576 m, pentru a ajunge spre amonte la 1050 m.

Pozitionarea Cavnicului in cuprinsul Judetului Maramures (sursa: enciclopedia libera )

Accesul spre Cavnic este facilitat de apropierea Depresiunii Baia Mare si a importantului centru urban cu acelasi nume, gasit la circa 32 kilometri departare de pitoreasca asezare polarizara in jurul industriei extractive .

Oras cu stravechi veleitati in ale mineritului, Cavnicul a fost adus la rang de centru urban in anul 1968, in plin avant socialist al extractiei minereurilor neferoase (plumb, zinc, cupru, zacaminte complexe). In urmatoarele doua decenii evolutia constructiilor, a dimensiunii cultural-artistice si a demografiei a deprins un fagas ascendent nemaintalnit in toata istoria respectivei localitati.

Dupa caderea comunismului toata industria mineritului din zona a intrat intr-un regres, iar galeriile de exploatare ce au adus Cavnicului bunastare si recunoastere in domeniu au intrat in conservare incepand cu anul 2007.

marți, 3 septembrie 2013

Sanda Lungu: exponent tipic al manipularii RMGC



Acum cateva zile, pe pagina personala de pe o retea de socializare, celebra deja protagonista dintr-o  reclama RMGC a aparut un apel foarte induiosator (pentru cine nu e la curent cu faptele, Sanda Lungu face aceasta strigare in contrapartida la o inregistrare video ce poate fi vizionata aici )

Oameni buni,
Fac un apel către voi toți, oamenii cu bun simț din această țară, care m-au văzut acum câțiva ani povestind despre cum trăim noi aici, la Roșia Montană.
Îmi pare rău că m-ați văzut când îmi vărsam necazul și amarul, într-un filmuleț care a circulat pe net zilele acestea prin “grija”celor care vor să nu se facă nimica aici și să ne fie nouă viața și mai grea. Îmi pare tare rău că mi-am ieșit din fire și i-am suduit pe cei care m-au hărțuit cu camera de filmat. N-ar fi trebuit să le fac jocul. Dar să știți că nu mi-e rușine să recunosc că am greșit, ca orice om.
Vă rog doar să vă puneți în pielea mea. Cum aţi fi reacţionat dumneavoastră dacă eraţi in locul meu? Am fost hărţuită, provocată, jignită, am încercat să nu le dau atenţie dar cineva din grupul lor a strigat batjocoritor la mine. Cât aş fi putut să rezist la umilinţele la care am fost supusă in satul meu, de nişte copii fără respect care au jumătate din vârsta mea? Lor li se pare firesc să fie nepoliticoși, în schimb eu, dacă mă supăr și îmi vărs necazul sunt pusă la zid prin cuvinte grele.
Cei care mă cunosc ştiu ca imi cresc singură copiii în cinste şi în credinţă. Mulțumesc lui Dumnezeu că suntem sănătoși și ne putem descurca. Dar aș vrea să vă întreb cine dintre dumneavoastră, în condițiile astea, nu ar fi făcut același lucru ca și mine? Cui nu i-ar fi scăpat câteva cuvinte mai dure? Tot felul de așa-ziși ecologiști, salvatori, copii din aștia cruzi și fără minte vin aici la noi și ne jignesc la noi acasă, se poartă cu noi de parcă ne cunosc!
Ştiu ca nu am nicio scuză, trebuia să mă abţin, dar când acasă ai probleme, când cineva din familie are probleme grave de sănătate, când eşti umilită de nişte puşti care ştiu despre tine doar că eşti pro RMGC , cât sa mai rezist? Sunt om şi eu.
Apelez la înțelegerea și solidaritatea dumneavoastră, să nu credeți că sunt o femeie rea. Sunt doar o urmașă de miner, căreia i-a ajuns cuțitul la os și care vrea să fie tratată cu demnitate, ca noi toți!
Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate și liniște. Doamne-ajută!”




Respectiva expunere de motive a a ipocritei femei mi-a starnit un sentiment de greata! Totusi, nu pot sa nu apreciez maiestria in manipulare a specialistilor de marketing care i-au conturat textul cu pretentii de "refresh" al imaginii publice a madamei. 

luni, 2 septembrie 2013

Rosia Montana...sau ce s-ar mai putea spune?!?



Despre Rosia Montana si mizeria numita RMGC s-au scris tone de materiale mai mult sau mai putin pertinente, s-au pronuntat enspe mii de asa-zisi formatori, lideri de opinie in nenumarate talk-show-uri, iar cohorte de politicieni au manipulat acest subiect dupa cum le-au dictat interesele personale sau de grup.
Atunci cand interesele converg – pe filiera transpartinica – oprelistile in calea Gold Corporation se volatilizeaza ca prin minune! Daca informatiile vehiculate acum ceva vreme clamau ca sigura implicarea financiara a canadienilor in campanile electorale ale PDL-ului, in aceeasi perioada balanta inceperii/neinceperii exploatarii din Apuseni statea in cumpana doar temporar, recte din nevoia USL-ului de a capitaliza electoral un subiect popular, sensibil, care a reusit sa atraga multi romani de partea protejarii acestui sanctuar montan. Dar USL-ul inglobeaza ceea ce se numeste PSD, pradatorul suprem la nivel politic si principalul artizan al traficului de influenta pe scara larga in Romania, astfel ca devenea doar o problema de timp pana ce avizele pro-exploatare ar fi inchis un cerc vicios al anilor de falimentari cu cantec, inchideri de exploatari si saracie programata la Rosia Montana (un argument economic bine documentat impotriva exploatarii aurului se gaseste aici ).
Un rol important in conturarea acestei situatiii de fapt o are si mass-media, majoritatea canalelor de informare main-stream fiind afiliate grupurilor de interese economico-politice. Paine si circ vrea poporul, paine si circ ii oferim!...ferindu-l astfel de dezbaterea problemelor esentiale care il priveste, dar care dau prea mare bataie de cap...
Intr-o societate in esenta ramasa agrara (la nivel de mentalitate) speranta multora dintre noi, aceia care nu am abandonat lupta pentru Rosia Montana este aceea de a gasi in platformele de socializare online si in media alternativa un refugiu la nivel de comunicare, informare corecta si educare a gustului unei societati alerte, superficiale, animate doar de nevoile imediate. Insa televizorul face inca parte din viata cotidiana a semenilor nostri, iar intoxicarea/manipularea se vadeste la fel de abitir ca-n toata istoria recenta a Romaniei. Sunt scarbit de modul vadit-superficial in care au tratat evenimentele din 1 septembrie 2013 principalele trusturi de presa. Bate la ochi pozitia de drepti luata subit in fata intereselor care urmaresc plasarea Gold Corporation in pozitie de timonier al viitorului Rosiei Montane, un viitor sumbru, dar cu efecte negative progresive (ferindu-se astfel posibilitatea unui scandal subit) in tara in care nu exista viziuni pe termen mediu si lung, in nici un domeniu de interes public!!!
Nevoia avida de exploatare a acestui zacamant de aur (si alte mari cantitati de metale rare asociate, de care rar se pomeneste!), paradoxal, i-a impins tocmai pe canadieni la formarea unei strategii cu bataie lunga intru indeplinirea scopului, strategie in care au inclus din mers argumentul spagii ca si lubrifiant al unui mediu politico-social precar, in care opinia publica joaca un rol banal, fiind foarte firav infiripata intr-un spatiu mioritic dominat de un individualism crancen. Iar aici consider ca este marea problema a calcarii deliberate in picioare a interesului national, respectiv ignoranta unor mase de oameni animate de orice altceva decat de dezaprobarea fatisa a nedreptatilor sociale.